Stafetthelg


En vilovecka börjar gå mot sitt slut, och en ny träningsperiod börjar. Denna gång i Stockholm tillsammans med övriga i landslaget för en av de årliga uppföljningarna. I december var det senast vi träffades, då i Falun för träning och teori tillsammans. Nu är det dags igen, och denna gång med mer fokus på stafett. Sedan ett par år tillbaka finns det ett ambitiöst stafettprojekt i landslaget med syfte att lyfta både svensk sprint och stafett till en ny nivå. Svensk sprint är bättre än på länge, vilket gör att möjligheterna till att springa snabba stafettlopp är goda. Syftet med träffen nu i helgen är att starta upp stafettverksamheten för året och att träna växlar och planera inför sommaren.

Stafett är något som jag tycker är fantastiskt kul. Det är en grym känsla att uträtta något tillsammans med sina lagkompisar, och känslan när en växel sitter med fint flyt i överlämningen är riktigt härlig. Ur en internationell synvinkel är det också lättare att hävda sig på stafett än individuellt, vilket gör att man kan placera sig bättre på ett EM, VM eller till och med OS. Vi har haft god potential de senaste åren, men att göra riktigt bra växlar är svårt och de resultat vi har eftersökt och tyckt att vi har haft möjlighet att göra har uteblivit. Men för varje år blir vi ett år bättre och ett år mer rutinerade och kommer ett år närmare att slå det svenska rekordet.

Den förra träningsperioden gick mycket bra men var tuff. Redan i de första passen drog jag på mig ganska mycket träningsvärk, vilket gjorde den andra veckan av träningen slitsam. Efter ett tag lugnade det dock ner sig och kroppen började vänja sig vid den ökade träningsvolymen och -intensiteten. De två sista löppassen blev riktigt bra och gjorde att man hade en bra känsla när man gick på vilovecka. Viloveckan var som vanligt välbehövlig, och det var skönt att kunna få några dagar då man kommer hem lite tidigare från jobbet och kan slappna av lite mer. Men allltid när viloveckan börjar närma sig sitt slut så börjar man bli sugen att köra igen igen. Så även nu.

På söndag börjar vi en ny träningsperiod, och den inleds med ett accelerationspass tillsammans med de övriga i landslaget. Våren går fort, och om inte så länge bär det av till Italien för ett träningsläger, så sommarsäsongen 2017 är inte så långt borta! Men mycket träning ska göras, allt för att göra sommaren så snabb som möjligt.

Leave a Reply