En bit in i hösten


En höst går fort! Eftersom säsongen inte riktigt avslutades på det sätt som jag ville så kände jag redan efter två veckors vila att det var läge att sätta igång med träningen. Den lilla bristningen i baksidan som jag ådrog mig i slutet av säsongen läkte snabbt och har inte besvärat mig under höstträningen. Men hade jag åkt på SM och dragit sönder det ännu mer så hade jag sannolikt blivit besvärad desto mer. Även om beslutet var tråkigt så var det rätt. Det är alltid skönt att börja en höstträning fräsch i kroppen.

Höstträningen är alltid lite förväntansfull och i år har det blivit ett litet annat upplägg jämfört med tidigare år. Jag har alltid haft ordentliga grundträningsperioder vilket har gjort mig stark och vältränad inför säsongerna. Men nu, efter hårda grundträningsperioder med Håkan under 15 års tid, så gör vi en betydligt kortare grundträningsperiod och har istället tidigare dragit igång med snabbare löpning och högre kvalitet. Det är både spännande och kul. Framför allt är det någonting jag aldrig har provat, och jag känner i kroppen att jag varken är lika sliten eller nedtränad som tidigare.

Jag har ofta behövt ganska många lopp för att komma i form, och kanske kommer jag lite snabbare att kunna komma in i en toppad period när jag inte har tränat ner mig lite tufft under hösten. I år tränade jag på hårt ända fram till att jag gjorde min första tävling i slutet av juli, vilket gjorde att jag har en solid grund att stå på redan innan höstträningen. Skillnaden i träningen nu mot tidigare år är färre lopp som går snabbare, inte lika tung styrketräning och lite färre övningar.

Under hösten hade vi finbesök i form av Peter Karlsson, svensk rekordhållare på 100 m. Han gjorde 10,18 godkänt på 100 m och även 9,98 i för mycket vind. Under hans bästa år så körde han med mycket kvalitet och sprang fort ända från december till september. Jag och Håkan pratade mycket med Peter och bestämde oss för att prova ett liknande upplägg, som vi faktiskt har pratat om under ett par år. Peter var för övrigt en väldigt spännande person att prata med. Att höra hur han bedrev sin satsning var inspirerande!

Just denna vecka är det vilovecka. Skönt, men samtidigt kryper det i kroppen och jag längtar efter att få springa fort igen!

Stefan Tärnhuvud - Peter Karlsson

Jag och Peter Karlsson, svensk rekordhållare på 100 m.

 

 

Leave a Reply