Idrottsliga framsteg och D-vitaminbrist


Just hemkommen från en enkel semifinalseger för Sundsvall Dragons mot Södertälje. Dragons vann med c:a 20 p och spelade riktigt imponerande bitvis. Kul att det går bra för dem och kul att sundsvallsidrotten märks nationellt! Fortsätter de på det här sättet kan det bli en bra final för Dragons, även om jag tyvärr inte kan vara hemma och se på matcherna.

Jag har också idrottat idag, 5×150 m i kulverten med varierande fart, 80 % och 92 %. Första, tredje och femte gick på 18,5. och tvåan och fyran på 16 s. Det gick mycket bra. Jag höll tiderna, faktiskt snabbare i fyra av fem lopp och det kändes mycket bra, trots att fem veckors träning börjar sätta sina spår i kroppen. Igår fixade jag 115 kg i vändning och var mycket nära i överstöt, så styrkeformen är fortsatt god.

Vad som inte är särskilt bra är dock mina D-vitaminnivåer. Som ni säkert känner till så lider många svenskar (och nordbor i allmänhet) av brist på D-vitamin. D-vitamin upptas via huden och under perioden oktober till mars får vi svenskar mycket lite solljus. I Norrland går vi till jobbet när det är mörkt på morgonen och när vi går hem har solen redan gått ner. Exponeringen blir alltså minimal, speciellt eftersom vi täcker kropparna med kläder vintertid. Jag mätte mina D-vitaminnivåer i mitten på december och hade 26 ng/ml där referensvärdet är mellan 32 -100 ng/ml och mellan 50-70 ng/ml anses vara hälsosamma nivåer. I december hade jag alltså nivåer som var klart under vad som anses bra, och definitivt under vad man bör ha i min idrott.

Jag mätte nivåerna igen direkt efter jag kom hem från Teneriffa, där jag varit tre veckor under nästan konstant sol. Nivåerna hade då höjts till 41 ng/ml, vilket får anses vara helt Ok. Nu mätte jag igen för någon vecka sedan och då hade värdena sjunkit till 28 ng/ml igen. Det är tur att man ska iväg på träningsläger snart…

Varför ska man då ha bra D-vitaminnivåer? Den som är intresserad kan gott googla vidare. Men brist på D-vitamin kan t.ex. leda till depressioner (jag har dock inte märkt det), infektionskänslighet, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare. Så du som känner dig lite trött på hösten och vintern kanske ska försöka öka ditt D-vitaminintag. Jag hade låga värden och har ändå varit utomlands ett bra tag.

Den intresserade kan läsa här:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19346976

http://www.omega3galil.com/web/8888/nsf/web/5922/148540ImageFile3.pdf

http://www.expressen.se/halsa/1.1055998/vartrottheten-kan-vara-vitaminbrist

4 thoughts on “Idrottsliga framsteg och D-vitaminbrist

  1. Intressant det här med D-vitamin nivåer. Hur mäter du dem? Är det vanliga urinprov?

    Skulle nog behöva fylla på depåerna här med, spelar ingen roll hur mycket man sover, lika trött ändå.

    • Mycket intressant! Det påverkar nog mer än man tror. Det är blodprov, tas nästan på samma sätt som med laktattesterna, ett stick i fingret. Åk iväg och köp dig en burk!:)

  2. Jadå, D-vitamin är ju väldigt pop nu :). Själv käkade jag 50ug/d under vinterhalvåret, har dock inte gjort mätningar på nivåerna. Min subjektiva åsikt är atta att jag kännt mig piggare och positivare till vardags än tidigare.. 🙂 Skulle fråga dig var du gjorde laboratorieproverna och hur mycket det kostade?

    Bra blogg och väl uppdaterat, najs.

Leave a Reply