En bit in i träningen


Vi har kommit en bit in i träningsåret 2017/2018 och hittills förlöper allting bra. Grundträningsperioden gick bra med traditionsenliga lopp i grustaget, intervaller på Balders och cirkelträning. När grundträningen kommer så kastar man sig in i den med liv och lust, men som alltid känns det ganska lagom att köra den typen av träning i några veckor, innan man tröttnar och vill gå vidare. Det finns dock en stor tjusning i att träna stenhårt utan särskilt mycket finlir. Ju mer grenspecifik träningen blir, desto viktigare blir detaljerna. I början på träningsåret spelar detaljerna ingen större roll, då är det bara att köra!

Mycket är likt i grundträningen, men en nyhet i år är att vi har en Woodway Curve, som är ett löpband utan motor. Bandet är kurvat, vilket gör att det man kan få en bra känsla i loppen där man har löphjulet framför sig. Vi har kört en del löpintervaller på den hittills, och den kommer att vara kvar även i de kommande träningsperioderna som ett bra och skonsamt komplement till annan löpning.

I måndags drog så den lite mer sprintspecifika träningen igång. Fortfarande är betoningen på grund, och vi har stor volym i det mesta vi gör. I måndags körde vi tung accelerationsträning med olika former av slädlöpningar, och i dag sexton 60 m-lopp med två minuters paus mellan respektive lopp och sex minuters vila mellan var fjärde. Trots att det var det första passet med 60-lopp för året var känslan bra och jag orkade allting utan större problem. Det känns lovande inför kommande träningar!

En ny sak att ta hänsyn till i livet mellan träning och jobb är ju att jag faktiskt blev pappa i slutet av juli. Hittills har allting gått bra, och alla i familjen mår bra. Min sambo Pernilla gör ett fantastiskt jobb i att ta hand om vår dotter när jag är iväg på jobb eller träning, vilket så klart är en stor trygghet. För att inte vara borta från hemmet allt för mycket försöker jag göra en del träning dagtid. Lyckligtvis har jag en bra arbetsgivare som gör att detta funkar, det blir ju så mycket enklare då! Det är många aspekter att ta hänsyn till i det berömda livspusslet!

Leave a Reply