En längre vila


Säsongen avslutades i och med SM sista helgen i augusti. Jag hade inte tävlat på nära fyra veckor, dels på grund av en träningsperiod, dels för att jag blev pappa mitt i allt. Detta gjorde ju så klart att jag var riktigt sugen att tävla, speciellt när jag kände att jag inte riktigt har fått ut allting denna säsong. Redan i försöken kändes det bra och jag tangerade mitt årsbästa i -1,5 m/s. Stärkt gick jag vidare till semifinalen, där det krävdes något extra för att gå vidare till finalen. Nivån på detta mästerskap var den bästa svensk sprint någonsin hade skådat, och då gällde det att plocka fram något speciellt.

Jag var riktigt taggad när jag gick ner i blocket, och reagerade bra på skottet. En fin acceleration följdes upp av en bra men kanske lite spänd toppfart där jag gick i mål som fyra på 10,62, nytt årsbästa! Placeringen blev dock fyra i heatet, vilket innebar några minuters väntan för att se om tiden skulle räcka. Jag kände mig dock ändå nöjd. Ett nytt årsbästa, en lite uppochnersäsong, jag gjorde det jag kunde. Jag kunde bara hoppas att det skulle räcka.

Några minuter senare var väntan över, och jag kunde konstatera att jag kvalificerat mig till min tolfte SM-final. Den tolfte finalen på tretton år och på totalt femton försök där jag var i tio raka mellan 2005 och 2014. Jag är mycket stolt över den bedriften, något som inte många sprinters i modern tid har lyckats med. Den sista tiden till final i år blev 10,62, och det tog man en medalj på under många år så nivån var högre än vad den någonsin har varit. I finalen så kunde jag springa avslappnat, och kom in på 10,55w i 2,2. Placeringen blev sjua, och ett härligt avslut på säsongen.

Tittar jag tillbaka på säsongen så har den varit jämn men utan någon topp. Fysiskt sett är jag tillbaka på den nivå jag hade när jag var som bäst. Accelerationen fungerar bra där jag på SM noterade 6,75 s och 6,77 s på 60 m i semifinalen och finalen. Det som saknas just nu är teknik och styrka i toppfart där jag ligger lite efter. Det kommer att bli vinterns projekt och något jag ser fram emot att jobba med vidare!

Sedan SM har jag vilat kropp och knopp och det har varit skönt. Nu när man har en liten dotter hemma att se efter har jag uppskattat tiden extra mycket. Jag ska njuta vidare i en vecka till innan träningen drar igång, och det är ju njutning det också, fast på ett annat sätt!

Leave a Reply