Tuffare träning


Den femte träningsveckan är inledd och hittills rullar allting på bra. Ju mer avancerad träningen mer desto mer har man funderat på hur man kommer att behärska alla övningar efter mer än ett års bortavaro. För någon vecka sedan var det dags för en övning som jag tycker väldigt mycket om, och som jag inte gjort sedan sommaren 2014, nämligen accelerationer med motstånd. Detta är en övning som hjälp mig mycket att utveckla min accelerationsteknik och mina första 30 m tack vare den fina motståndsmaskin vi har i träningsgruppen. Så för två veckor sedan var det dags att göra det för första gången, och så klart var det inte helt utan spänning. Till min stora glädje kunde jag se att allting som jag nött genom åren fanns på plats och tekniken satt där den skulle. Det var en grym känsla att köra, att borra ner huvudet och trycka ut stegen i en fin acceleration. Det har jag verkligen saknat under tiden jag var skadad, och direkt fick man ett sug att köra mer och mer. Än så länge är det i ganska försiktig skala som vi kör accelerationsträning. Det är mer som en försmak över vad som komma skall när vi kör med lite högre intensitet sedan. Men fantastiskt skönt att kunna köra helt utan problem i en övning som är både viktig och kul!
Accelerationsträning med motstånd

Fortfarande är passet i grusgropen det med högst intensitet under veckorna och i lördags gjorde vi det sista innan det går in och börjar köra 60 m-lopp. Hösten har tagit ett sådant fast grepp över Sundsvall att det nu börjar bli tuffare och tuffare att vara ute, både i form av mörker och kyla. Grusgropen är ett av de roligaste passen man gör under året, men kanske också för att man gör det under en begränsad tid. Nu börjar jag känna mig redo att köra riktiga lopp, och så på lördag så är det dags för första gången. Jag sprang en del lopp i somras så det ska nog gå bra att köra med ett mer sprintinriktat fokus nu.

I horisonten väntar lite läger, något man såklart längtar lite extra till när hösten är här på riktigt. I januari drar träningsgruppen iväg till Qatar för att höja kvaliteten på träningen lite. Qatar är inte ett land man åker så ofta till, och jag har aldrig tidigare varit i den delen av världen så det kommer att bli en ny upplevelse på många sätt. Förhoppningsvis också för träningens del.

I går hade vi besök från kommunledningen i vår hall ute i Birsta. Peder Björk, Åsa Ulander, Christer Falk och Lars-Erik Återgård kom och tittade till hur vi hade det och vad som har hänt i hallen sedan vi fick tillgång för den. Hallen i Birsta, Vintergatan kallad, är ett stort steg framåt för friidrotten i distriktet och en mycket bra lösning innan vi går in i en framtida friidrottshall. I Vintergatan kan vi träna ostört och behöver inte kompromissa för mässor, idrottscuper och gladiatorinspelningar. Det är viktigt både för yngre och äldre aktiva att de känner att de alltid har ett ställe dit de kan gå för träning och att friidrotten har en naturlig hemvist.

Leave a Reply