Från SSG Wind Sprint mot SM!


Foto: Andreas Pihl

Träningen har rullat på riktigt bra i veckan. Jag och Tom har kört några riktigt fina pass tillsammans och pressat varandra. I fredags körde vi blockstarter som var av riktigt bra kvalitet och så i går var det dags för 120 m och 150 m.  Förhållandena på Balders var utsökta med varmt och skönt och med vinden i ryggen. Sådana gånger är det verkligen inte jobbigt att vara sprinter.

Tyvärr kommer det inte att bli någon individuell start för mig på 100 m på EM, detta trots att det återstår c:a några dagar på kvalperioden. Det blev klart i förra veckan när Svenska Friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint valde att ta ut tre löpare som i början av juni klarade kvalgränsen och därmed fylldes Sveriges kvot på tre 100 m-löpare.

Som en aspirant på en av platserna tycker jag att det är tråkigt att detta har skett och att grenen därmed är stängd trots att kvalperioden går ut först den 3 augusti. Det besked vi har fått innan var att inga uttagningar skulle ske under sommaren utan att de skulle vänta på grund av att så många hade möjlighet att klara kvalet. En observationsperiod mellan den 20 maj till 20 juli hade utsatts där gjorda resultat skulle värderas högst. I år har tre personer klarat kvalgränsen och i fjol gjorde ytterligare två personer det.

Mitt mål för säsongen var att kvala till EM individuellt. Jag valde att senarelägga min säsongsöppning för att kunna göra klart all träning innan tävlandet skulle börja. I första tävlingen den 6 juni gjorde jag min näst bästa säsongsöppning någonsin och sprang tolv hundradelar från kvalgränsen. Jag hann efter det med ytterligare en tävling där jag sprang något långsammare innan jag fick en skada i mitt lår under Lag-EM i midsommarhelgen, något som gjorde att jag tappade en del träning och även missade tre tävlingstillfällen under observationsperioden.

I förra veckan såg jag dock att tre 100 m-löpare, Tom, Odain och Patrik, är uttagna trots att det då återstod tolv dagar av kvalperioden. Jag är fullt medveten om att jag ännu inte klarat kvalgränsen och att de tre löparna varit bättre än jag under de tre tillfällen vi har mötts under sommaren. Det som är tråkigt är att det blir omöjligt för fler att kvala trots att kvalperioden inte är slut och det finns fler löpare med kapacitet att göra det. Jag säger inte att jag absolut skulle ha klarat kvalgränsen, men hade platserna varit öppna fram till tidens slut hade i alla fall jag och flera fått chansen. Dessutom hade varit utvecklande för svensk sprint om man använt SM som en öppen konkurrenssituation om platserna. Konkurrens inspirerar!

Jag vill gratulera Tom, Odain och Patrik till start på EM och jag önskar dem all lycka och de förtjänar att starta. Tre svenska sprinters på EM har inte hänt på riktigt länge och det är väl värt att uppmärksamma och uppskatta! Mitt mål är nu att göra ett riktigt bra SM och ta en av platserna till stafettlaget, ett stafettlag som också det har mycket ljusa utsikter.

SSG Wind Sprint blev för övrigt mycket lyckat. Vädret var fantastiskt och insatserna på banan likaså och de internationella gästerna trivdes i värmen. Jag njöt av att få tävla på hemmaplan och det var riktigt roligt! Min insats efter skadan anser jag som godkänd då jag kom trea i B-finalen. Löpningen var tekniskt ganska bra och avslappnad men jag saknade lite tryck och aggressivitet. Något som kan förklaras i att jag har varit ifrån kvalitetsträning under några veckor. Men nu är jag tillbaka på fullt allvar och ser verkligen fram emot att starta på SM!

Leave a Reply