Sprintträning och grundträning


I går var det nog den varmaste dagen hittills i Stellenbosch. Det viskades om att kvicksilvret gick över 40 grader, och nog var det mycket varmt på arenan när man tränade. Lyckligtvis hade jag ett lättare pass som gjorde att jag inte behövde vara ute i solen allt för mycket. Lite fotstyrka stod på programmet bara och det var snabbt avklarat.

I dag och i tisdags var det desto tuffare. Mina opererade höfter tillåter faktiskt lättare sprint, och i tisdags körde jag 4x5x60 m med en minuts vila. När jag sprang kändes det bra, och framför allt kändes det fantastiskt att få kunna sprinta lite med allt vad det innebär. Än så länge är tiderna relativt modesta, men jag gör ju min oktoberträning nu och i oktober sprintar man inte heller särskilt fort, så allting följer mallen och normen. Det är ju först i maj som tiderna ska gå riktigt riktigt fort. Nu är träningen mer uthållighetsbetonad och också att börja vänja kroppen vid att springa på lite högre volym och intensitet igen.

I tisdags eftermiddag körde jag lite styrka med knäböj bland annat. Förra veckan fick jag en liten reality slap att kroppen har varit i dvala ett tag när jag fick kramp i benen och var allmänt svag. I tisdags kändes det mycket bättre och jag orkade mycket mer. Det blev nog lite omställning första gången att gå från generell rehab till lite mer specifik styrketräning. Men kroppen vänjer sig fort och jag kunde trycka på lite mer nu senast.

I dag var det 2x5x300 m som gällde och det var rätt tufft, och det här är oktoberträning om något. Jag gillar sådana här lopp och njuter en smula när jag kör dem, men i dag var det lite tuffare än vad jag minns. Jag kämpade på bra och blev trött, så effekten blev ju bra. Löpningen kändes symmetrisk och bra och ingen smärta. Jag sprang loppen på gräs vilket var väldigt skönt. Alternativet hemma hade varit kulverten, och då känns det lite bättre att vara här nere och köra.

I går var jag och Johan också nere på V&A Waterfront i Kapstadens hamn som är ett jättefint område med restauranger och affärer. Vi käkade middag där och strosade runt lite vilket var trevligt. Kontrasterna blev dock tydliga när vi på hemvägen möttes av stora köer längs motorvägen där vi satt fast en bra stund. När vi till slut kom igenom köerna och trafiken började lätta så såg vi att det låg en påkörd till synes livlös människa på vägbanan omringad av polis. En otäck upplevelse och en liten tankeställare när vi åkte hem till vårt guesthouse i Stellenbosch.

Waterfront - Kapstaden

Waterfront – Kapstaden

Gräslöpning i Sydafrika

Gräslöpning i Sydafrika

Leave a Reply