Snabb stafett i Braunschweig


I helgen var det så dags för lag-EM i Braunschweig där jag skulle springa andrasträckan i stafettlaget. Som alltid när man drar iväg med landslaget är det kul och bra stämning tillsammans med kompisarna. Vi bodde i byn Königslutter som låg c:a 30 minuter utanför Braunschweig vilket ledde till en del transport. Jag tror inte de tyska laget bodde så här långt ifrån arenan… om man säger så. Men vi bodde lugnt och naturskönt i alla fall på ett underligt hotell som hade en bowlingbana (!).

I stafetten var vi riktigt taggade och inställda på att springa fort emot bra konkurrens. Vi hade fått bana fyra i det första heatet vilket gav oss bra förutsättningar. Tom gjorde en riktigt bra förstasträcka och kunde lämna över till mig i en okej växling, men inte mer. Jag hade lite svårt att bedöma Toms inkommande i zonen för att jag var skymd och gjorde en lite försiktig acceleration. Helt i onödan visade det sig, för Tom hann ikapp mig och kunde överlämna pinnen något tight. Det är sånt här som gör att det är så viktigt att tävla i stafett, då får man denna typ av rutin som är svårt att träna sig till. När jag dock fick pinnen sprang jag jättebra och med en fantastisk känsla på bortre lång och kunde göra en okej, men inte mer, växling till Alexander Brorsson. I sista skedet blev växeln mellan honom och Patrik Andersson för tight och vi tappade en del fart, och inte ens Patriks fina löpning kunde ta igen det vi tyvärr tappade där. Med tiden 39,33 blev vi totalt sjua vilket var en bra placering i sammanhanget. Men vår potential är högre än så. Vi behöver fortsätta fila på växlingarna och gör vi det så kommer vi att kapa tiondelar. Tiden är den näst snabbaste jag har gjort i en stafett och har endast överträffats en gång de senaste 15 åren (tror jag) och vi är tidsmässigt åtta i Europa.

Loppet kan ni se här: http://www.youtube.com/watch?v=h0dQAMI3aqQ

I stort blev det en dramatisk avslutning där vi tampades mot Tjeckien mot för att vara kvar i superligan. Efter protester, videogranskning och vidare protester visade det sig att vi klarade av niondeplatsen och fortsatt tävlande i den högsta ligan och vi överträffade våra mål poängmässigt med råge! Det var nära att Tjeckien skulle slagit oss med endast 0,5 poäng, men till slut visade det sig att de begått ett regelbrott och att Sverige klarade att hålla sig kvar för första gången någonsin. Nästa år väntar lag-EM i Cheboksary, Ryssland. Hur spännande låter inte det?

I veckan väntar träning och fortsatt slipande på formen. Det känns som om den är i antågande!

Leave a Reply