Ny resa till Jamaica


Det jag tänkte berätta blev klart fortare än vad jag själv trodde. Idag på mailen dök det upp flygbiljetter från Stockholm till Kingston, Jamaica. Den 14 april åker jag, Oskar Åberg, Alexander Nordkvist och Tom Kling-Baptiste till Kingston och deras tävling Utech Classic för att springa 4×100 m. Jag hade tidigare i år planerat att åka dit och tävla men en dag slog det mig att kanske man kunde skicka dit ett svenskt stafettlag som en del i uppladdningen mot sommarens EM och som en inspirationsresa? Jag diskuterade det med mina “rådgivare” (min familj och Håkan) och de tyckte det var en kanonbra idé. När det var dags för inomhus-SM i Sätra i Stockholm samlade jag ihop Oskar, Alexander och Tom för att kolla om de var intresserade att åka till Jamaica och tävla där i mitten på april. Alla tre killar tyckte det var en jättebra och spännande idé och jag mailade min vän Anthony, sportchef på University of Technology i Kingston som också är tävlingsgeneral med en förfrågan. Han bjöd in oss direkt och gladdes över att vi var intresserade att komma. Jag presenterade sedan idén för förbundskaptenen Stefan Olsson och för landslagets grenutvecklingsansvarige inom sprint Anders Palmqvist som gav oss full support och tyckte att vi skulle åka. Så idag kom flygbiljetterna på mailen och om mindre än en månad kommer vi ha gjort årets första tävling.

Ambitionen med resan är inte att försöka göra en kvaltid till EM för ett svenskt stafettlag redan nu. Ambitionen är att få en kick i träningen och i en högklassig tävlings- och sprintmiljö börja förbereda oss mentalt för att springa stafett på EM. Jag har redan klarat kvalgränsen på 100 m (10,45) men både Oskar och Tom har en liten bit kvar. Jag har varit på Jamaica tre gånger tidigare och genomfört två månadslånga träningsläger där och det har betytt otroligt mycket för mig i min utveckling som friidrottare. Att få umgås med världens snabbaste människor en tid är inspirerande och nu vill jag ge chansen till tre andra yngre lovande killar för att få lite fart på svensk sprint och att inspirera dem till snabbare tider på banan.

Naturligtvis siktar vi på att prestera bra i Kingston, men vi är väl medvetna om att ingen av oss kommer vara i toppform. Däremot är ambitionen att när vi åker därifrån ska vi vara i en mental toppform och verkligen kunna göra den återstående träningen mot sommaren med riktigt hög kvalitet där EM skall vara ett självklart fokus och det självklara målet. Svensk sprint ser ut att ha en ljus framtid för sig tycker jag och förhoppningsvis kan en resa till sprintens hemland ge den en knuff i rätt riktning.

2 thoughts on “Ny resa till Jamaica

Leave a Reply