HRV, ett smart träningsredskap


Ett verktyg som jag använt sedan december 2010 är Ithlete. Ithlete mäter ditt HRV (hjärtfrekvensvariabilitet) som visar, enkelt uttryckt, i vilket tempo ditt hjärta slår, jämnt eller ojämnt. Många tror att hjärtat slår alldeles jämnt som en metronom, men beroende på påverkan ser rytmen olika ut. Där vilopulsen på morgonen är ett sätt att ta reda på din fysiska status, så är HRV ett mer noggrant verktyg som kan ge signaler om hur din kropp mår. Kroppens HRV påverkas av en mängd faktorer, bland annat infektioner, träningsbelastning, stress, belastat nervsystem och liknande

Att mäta HRV har traditionellt varit dyrt och komplicerat, men inte längre. Ithlete är ett enkelt verktyg som du kopplar in till din iPhone eller Android-telefon och samtidigt använder en app. Att mäta sitt HRV tar en minut och görs lämpligen strax efter du har klivit upp ur sängen.

Jag fick tipset att börja mäta mitt HRV efter att min tränare Håkan hade läst artiklar kring det. Kroppens fysiska och psykiska status påverkar ditt HRV och kan därför ge en indikation på hur träningen ska läggas upp, om du ska vila, eller om du är redo för ett tufft pass. Att mätningen fungerar blev jag varse om bara en månad senare när jag var på träningsläger på Teneriffa. Strax innan resan ner började mitt värde sjunka från kring 85 till låga 70. Jag förstod inte varför, för jag mådde bra. Men dagen efter jag mätte det låga värdet vaknade jag upp förkyld och hängig. Jag åkte ner till Teneriffa och efter någon dag började jag känna mig mycket piggare  i förkylningen och jag kände mig definitivt tillräckligt frisk för att träna. Mitt HRV var dock fortfarande lågt, men det till trots begav jag mig till arenan för att springa sex st. 150m-lopp. Efter två stycken var jag helt slut och spydde och bröt passet, och kunde därmed konstatera att jag inte var frisk. Efter någon dag steg värdet till höga 80 igen och resten av lägret tränade jag som normalt.

Sedan dess har jag kunnat använda mitt HRV för att kunna träna smartare. Om jag märker att mitt värde börjar sjunka och jag har ett tufft pass kan vi skjuta på det en dag eller mer ifall det behövs så att kroppen kan tåla belastningen och för att kunna få ut maximalt av träningen. Dessutom ser vi hur träningen belastar mig och om jag behöver vila eller kan träna på igenom träningsperioden.

Det senaste året har mitt HRV varit väldigt bra och det är sällan jag är under 90 och har allt som oftast kring 92 en vanlig dag under träningsperiod. Dock noterade jag för någon dag sedan nytt rekord med 98,6. Behöver jag säga att jag mår förträffligt? 🙂 Ofta är värdet lite lägre under de tuffare träningsperioderna för att vara som bäst under tävlingsperioden, tacksamt nog. Dock mäter jag aldrig samma dag som jag ska tävla.

Kontentan är: Börja använd Ithlete, du kommer att ha stor nytta av det i din träning. Vill du veta mer så finns det massor att läsa kring HRV, en googling är en bra början. Sök på HRV eller heart rate variability.

2 thoughts on “HRV, ett smart träningsredskap

Leave a Reply