Betraktelser från ett tåg


Just nu sitter jag på tåget på väg från Sundsvall till Malmö via Stockholm. SM är som som bekant på programmet och det börjar på lördag. Min tränare Håkan anmärkte på träningen igår att jag skriver ett nytt inlägg en gång i kvartalet och därför på förekommen anledningen skriver jag även idag!

Jag tänkte dela med mig av mina små betraktelser som man kan göra på ett tåg. Jag vill inte slå mig på bröstet och kalla mig rutinerad när det kommer till resande, men jag åker runt ganska mycket i Sverige, särskilt under sommartid och lägger då märke till bland annat små saker som händer när man åker tåg. En sak är när folk försöker öppna dörrar, antingen emellan vagnarna eller inne i tågets avdelningar på X2000. På den stängda dörren sitter det en liten lapp ungefär där handtaget brukar sitta. På den lappen är det en bild på en dörr samt en liten röd 2×2 cm stor fyrkant som ser ut som en knapp. Det som de flesta ännu inte har upptäckt att det inte är någon knapp utan i själva verket sitter det en fotocell i taket som man bryter när man sätter handen vid lappen. Det går alltså precis lika bra att sätta fram handen på lappen som det gör att sätta den vid fotocellen om man önskar öppna dörren. Ibland fungerar inte fotocellen som den ska och hakar upp sig lite. Då är det är alltid lika roligt tycker jag att se folk som tror att det är en knapp och frenetiskt står och trycker på den lilla röda fyrkanten hårdare och hårdare i tron om att dörren skall öppna sig. Det allra roligaste är när de försöker öppna dörren mellan tyst avdelning och resten av vagnen där det mycket tydligt syns att det är en klisterlapp. Hur skulle det vara möjligt att installera en tryckkänslig knapp på en genomskinlig glasdörr? Troligen lite svårt!

EDIT:

Jag upptäckte idag när jag åkte tåg att det finns faktiskt “lappar” som verkar vara en knapp! 🙂 I dagens X2000 från Malmö och norrut fanns det som jag kunde se inga fotoceller i taket. Där fick jag med mina säkra åsikter gällande tågdörrar!

One thought on “Betraktelser från ett tåg

  1. Stort Grattis Stefan till SM-guldet önskar Fredrik och Anna i Umeå.
    PS. Anna har börjat långskubba med rätt shyssta vader som resultat (smal hälsena och uppåt samt en riktig puckel till gastrocnemius, helt i din smak :)DS.
    Vi ses och hörs.

Leave a Reply